A Biblia 3000 évvel előbb "tudta", mint a tudomány ! (széljegyzet a szívről)

Nem tudom megállni, hogy a tudományos kutatásnak ezt a legújabb eredményét ne kommentáljam. A bibliás ismeretek,  mint a Google keresőprogramja, a vonatkozó bibliaszövegeket azonnal “behozzák”, csak le kell írni, mi jut a magamfajta embernek eszébe a SZÍVÜNK INTELLIGENCIÁJA cikk kapcsán. Szívünk intelligenciája(HETEK 2010 10.08)
Döbbenetes közlés (lenne), amit a  cikk tudatott velünk, ha ezt már mintegy bő 3000 éve sok százszor le nem írták volna a bibliában. A szívben elhelyezkedő „gondolkozó központ”, amivel személyiségünknek egy olyan része került terítékre, amiről eddig soha, senki sem képzelte, hogy létezik. Istennek az ember teremtésekor elgondolt tervezése a modern tudomány minden felfedezését, neurológiai, pszichofizikai kutatását messze meghaladja. Komolyan vehetjük, hogy a biblia mintegy 820 szívvel foglalkozó verse szervezetünk mindennapjainak világába tartozik!
Néhány példa ennek a különös igazságnak a megvilágítására. (Az idézett verseket a katolikus bibliafordításból idézem)
I.Mózes 6,5: Amikor az Úr látta, hogy nagy az emberek gonoszsága a földön és szívük állandóan a rosszra irányul,.....
MTörv 6.6DSC03434
Ezeket a parancsokat, amelyeket ma szabok neked, őrizd meg szívedben,
MTörv 6.7
és vésd gyermekeidnek is az eszébe, beszélj róluk, amikor otthon tartózkodsz s amikor úton vagy, amikor lefekszel s amikor fölkelsz.
1Kir 3.9
Adj hát szolgádnak éber szívet, hogy meg tudja különböztetni a jót meg a rosszat. Mert hisz ki tudná másképp kormányozni ezt a te népes népedet?"
Zsolt 51.19
Áldozatom a bűnbánó lélek, az alázatos és töredelmes szívet nem veted meg.
Jer 20.9
Már azt gondoltam: Nem törődöm vele, nem beszélek többé a nevében. De ilyenkor mintha tűz gyúlt volna szívemben, és átjárta minden csontomat. S ha megfeszítettem erőmet, hogy ellenálljak, belefáradtam és nem tudtam elviselni.
Mt 15.18
Az ellenben, ami elhagyja a szájat, a szívből származik, s ez az, ami beszennyezi az embert.
Mt 15.19Dia33
A szívből törnek elő a gonosz gondolatok, a gyilkosság, a házasságtörés, a kicsapongás, a lopás, a hamis tanúság, a káromlás.
1Kor 2.9   
Így érvényes az Írás szava: Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik őt szeretik.
1Jn 3.20
Ha szívünk vádol minket valamivel, az Isten fölötte áll szívünknek, ő mindent tud.
1Jn 3.21
Szeretteim, ha szívünk nem vádol, legyünk bizalommal az Isten iránt.
Ha egyéni életünkre lebontjuk ezt a most már tudományosan is „kiderített” tényt, jobban megértjük a szívszorító, stresszhelyzetekben feszítő, érzelmi életünkben meghatározó, döntési helyzetekben (néha) határozatlan szervünket. Isten csodálatos alkotásáról – az emberről – sohasem fogunk mindent megtudni, talán majd az örökkévalóságban, ahol bőven lesz idő az elmélkedésre. Addig csak csodáljuk a tudományos munkák közléseit, de tudjuk meg, hogy ezek csak morzsák. A hatalmas természetben (makrokozmosz) és az emberi szervezetben (mikrokozmosz) lakozó valóság miniatűr részecskéi. (Dénes Ottó)

Címkék: