Német katolikusok a papi nősülés mellett

HVG.HU \ VILÁG  2011. január 23., vasárnap, 11:45
Szerző: hvg.hu

Címkék: katolikus egyház; NDK; cölibátus; német katolikus mozgalom; XVI.Benedek;

llusztris társaság: három volt tartományi miniszterelnök, a szövetségi kormány egyik minisztere, továbbá a német parlament elnöke is követeli a papi cölibátus eltörlését, csatlakozva római katolikus klérus dogmáinak felülvizsgálatát sürgető mozgalomhoz, amely az NDK rendszere elleni híres megmozdulások nevét, (Wir sind das Volk, a nép mi vagyunk) és bizonyos tekintetben a tartalmát (Wir sind Kirche, az Egyház mi vagyunk) is átvette.

A közismerten hívő, vallásos katolikus német közszereplők, köztük Norbert Lammert, a Bundestag elnöke és több, túlnyomórészt a CDU, a kereszténydemokrata unió élvonalába tartozó politikus demonstratív, amolyan nyílt levélben követelte a német püspöki kartól mindenekelőtt a cölibátuson, a papi nőtlenségen való lazítást. 2007 olasz 246
Az aláírók alapvető gondolata, hogy „nincs a cölibátus mellett olyan komoly, megfontolandó érv, amely olyan súllyal eshet a latba, mint az, hogy németországi egyházközségek százaiban elmaradnak a vasárnapi misék, nem lehet egyházi esküvőt, keresztelőket tartani.  Ennél fogva a lehető legsürgetőbb, hogy Németországban elsőként, pappá szentelhessenek nős, családos férfiakat. A hiányzó plébánosokat a papi ténykedést „másodállásban” ellátó nős férfiakkal pótolnák, meg azokkal, akik – éppen mert megnősültek, családot alapítottak – leléptek, elbocsátották őket, otthagyni kényszerültek papi hivatásukat. Ez utóbbiak számára amnesztiát, az egyházi hierarchiába való visszavételét is követelik a levél írói, mint ahogy a „Wir sind Kirche” mozgalom egésze. Kérik a német főpapoktól, hogy járjanak közbe, lobbizzanak a Vatikánnál ügyük érvényesítése érdekében, „elvégre, ha az anglikánok, az evangélikusok lehetővé teszik papjaik számára a nősülést, családalapítást, vajon mi szól az ellenkezője mellett a római katolikus egyházban?”.  
Figyelemreméltó módon a „lázadók” követelésük alátámasztására egy tekintélyes német teológusnak, az 1970-es években keltezett munkájára hivatkoznak, amelyben a szerző azt írja: „ a jövő egyháza kisebb, karcsúbb, ugyanakkor hatékonyabb lesz, nem annyira a dogmákra, mint sokkal inkább a gyakorlati munkára fog koncentrálni”. Az idézett teológust Joseph Ratzingernek hívják. Ma XVI. Benedek néven ő a pápa. image
Noha a nagy sajtópublicitást élvező levél közzétételét a szerzők a Püspöki Kar hétfőn esedékes konferenciájának előestéjére időzítették, a püspöki kar elnöke, Zollitsch bíboros máris reagált,  mégpedig nem is egyértelműen elutasító módon. Türelmet kért és közölte: a következő években lesz ideje az egyháznak, hogy tanulmányozza ezeket a javaslatokat  és levonja az azokból adódó következtetéseket.  

Címkék: