Kisegyházak ellenőrzése (1% ürügyén?)

Az ÁSZ megdöbbent a Transparency kritikáján

2011. május 26.,Szerző: hvg.hu

Címkék: Transparency International; ÁSZ; adó egy százaléka;

Az Állami Számvevőszék szerint a TI nem valós, téves jogértelmezésen alapuló kijelentésekkel támadja az új ÁSZ törvényt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtöki közleményben tudatta: megdöbbenve olvasták a Transparency International (TI) kedden kiadott „A Transparency kifogásolja, hogy az ÁSZ korlátlanul ellenőrizheti az egyszázalékos támogatást kapott szervezeteket” című sajtóközleményét. "A korrupció elleni aktivitásával nemzetközi hírnevet szerző szervezettől azt vártuk, hogy üdvözli az új ÁSZ törvényt, amely elfogadása esetén a Számvevőszék megerősített függetlenséggel, kibővített jogosítványokkal és átláthatóbb működéssel a korábbiaknál hatékonyabban tud majd hozzájárulni a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnak való felelős gazdálkodáshoz, illetve a korrupció elleni küzdelemhez" - olvasható a közleményben.

A szervezet szerint a TI nem valós, téves jogértelmezésen alapuló kijelentésekkel támadja a törvényjavaslatot. "A magánszemélyek 1%-os felajánlásai ugyanis nem minősülnek közpénznek. Ezt a magánszemélyek célzottan, meghatározott kedvezményezett javára juttatják a magánvagyonukból, amelynek összegyűjtését és továbbítását végzi az adóhatóság. Ebből következően ezen a címen egyetlen kedvezményezett szervezet sem vonható ÁSZ ellenőrzés alá. Az más kérdés, hogy ha egyéb címen kap közpénzből támogatást vagy ingyenes vagyonjuttatást, akkor a kedvezményezett szervezet ez okból ellenőrzés alá vonható" - magyarázza az ÁSZ közleménye.

Az ÁSZ továbbá megdöbbentőnek nevezi azt is, hogy

 TI kifogásolja az egyes (kisebb támogatást kapó) egyházak, illetve civil-szervezetek ellenőrzését. "Az ÁSZ nem tehet különbséget egyház és egyház, civil szervezet és civil szervezet között….Kijelentjük, hogy az ÁSZ fennállása óta diszkriminációmentesen, a nemzetközi szakmai standardok alapján végzi az ellenőrzéseit" - szögezi le a Számvevőszék.

Ámen ( Úgy legyen!D.O.)

(Kérdés, hogy valóban nem tesz különbséget? Ez a közelmúltban tett ez irányú KDNP-s kijelentések hátterén nehezen hihető, hiszen az egyházügyi törvény módosítása létszám, vagy 100 éves jelenlét alapján állapítaná meg a “Történelmi” egyház minősítését.Mindenképpen megrostálásra – különbségtételre(?) - kerülnek az egyházak, hogy az adóból eddig kapott támogatást lehetőleg minél többtől meg lehessen vonni .Ez lenne a kezdet?? D.O.)

 image

Címkék: