Unokám gondolkozik

A Teremtő Isten csodája, ami újból és újból megismétlődik az anyuka “pocijában” megunokák 162fogant kis életkében.
A Dénes unokák (jelenlegi) sora. Jövőre kiegészül egy kis babával, a kép bal szélén lesz a helye.
Mi lehetne egy 6 x debütált  nagypapának újabb öröm forrása? Hát a HETEDIK!! Már az első trimeszteren is túl “vagyunk”. Jogosan spekulálunk a névre (Ábel és Eszter Co Gárdonyi G.). Nagy örömömre szolgált a HIRSZERZŐ  cikke.(D.O.)

Már a magzati agy is kommunikál

Eddig nem volt tisztázott, hogy már a magzati agyban is együttműködnek-e a különböző agyterületek. A bécsi orvosi egyetem kutatói most funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal (fMRI) találták meg a választ.image
A kicsi 14. hetes korában Forrás:
http://www.maternet.hu/Tanfolyam/1Atestcsod%C3%A1ja/Agyarapod%C3%B3magzat/tabid/60/language/hu-HU/Default.aspx
Minden ember agyában, kortól függetlenül állandóan működnek úgynevezett nyugalmi állapotú hálózatok (resting state network), munka és alvás közben egyaránt, sőt, mesterséges altatásban is - idézi a kutatás vezetőjét, Veronika Schöpf-öt a Der Standard című osztrák lap. Gyakorlatilag ezek autópályák a különböző agyterületek között, amelyeken az idegsejtek gyorsan közlekednek.
A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ilyen hálózatok léteznek-e már születés előtt is. A kutatóknak első ízben sikerült bizonyítaniuk, hogy ezek a hálózatok már méhen belül kialakulnak, és funkcionális képalkotással kimutatni és ábrázolni is tudták őket.
A Hirszerző cikkét ITT  olvashatja
http://hirszerzo.hu/egyeb/2011/11/26/20111126_magzatiagy_MRI_ideghalozatok
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=495114
http://www.stop.hu/tudomany/kimutattak-a-magzati-ideghalozatok-fejlodeset/967554/

Címkék: ,