Egyházi iskola kiemelt támogatással ( 2x 1.2 milliárd)

Főoldal
HVG.HU \ GAZDASÁG

Elárulták a piaristák, mire kell az Orbántól kapott pénz

2012. október 20
Szerző: MTI Piarist.svg

A Piarista jelvény (Wikipédia)

Igazán semmi bajom egyik, vagy másik egyház tanítói munkálkodásával, iskolafenntartásával. Azonban  kutathatok bármennyit a más vallásúak iskoláinak adott állami pénzek után, akár pályázati, akár egyéb forrásokat keresve. De nem sikerült ekkora summát EGY ÖSSZEGBEN ÉS KÉT ÉVEN ÁT  találni. Ha valaki tudná ebben hitelesen tájékoztatni a széleskörű közvéleményt, akik ugyebár az egyre szélesebben burjánzó adózási formákat is elszenvedik, nyögik, (van némi közünk hozzá?!) hát adja közre!  Csak azért kérem, hogy lássuk a kiegyensúlyozott állami adományozást a maga által hirdetett KERESZTÉNYI ELVEK  megvalósításában.  Kérem szépen!

Láttam – igaz csak képen – egy igaz piaristát, de azt éppen hogy a saját egyháza üldözte el és tette lehetetlenné haláláig. (Csak megjegyzésképpen írtam, ugyanis az illető egy  HÍVŐ, Biblikus alapon élő  SZABADGONDOLKODÓ  volt, aki ezzel kilógott a klérus szokott “rendjéből”)  A katolikus iskolatípusra és az egész oktatási módszerre egyébként az “EGYHÁZBAN”  érvényes dogmáknak a tanításba való begyürüztetése alapvető elv és napi gyakorlat. Mise, hiszekegy, rózsafüzér,Mária- dogmák, szentek tisztelete,meg a többi tanítás, amit a kicsik már kapnak. Akármilyen egyéb vallási, vagy éppen vallástalan háttérről érkeztek volna is. Egy nemzet átnevelése itt kezdődik. Hogy hol végződik? Azt még nem sejtjük, de már volt rá példa, hogy hová vezethet. Lásd a Horthy korszak vallási irányultsága, ahol a kisegyházakat (“szektákat”) és a nekik nem tetsző protestáns egyházakat elnyomták. A lelkiismereti szabadságot pedig – a pápai utasítás értelmében – üldözendőnek nyilvánították. 

(Dénes Ottó)

image
 
Címkék: Orbán Viktor; piaristák; állami támogatás; Orbán-kormány;
A Piarista Rend Magyar Tartományának további eredményes működését segíti a kormány idei 1,2 milliárd forintos támogatása - közölte a szerzetesrend magyar tartománya szombaton az MTI-vel.  
Mint írták, reményeik szerint további 1,2-1,2 milliárd forinttal támogatja őket a kormány 2013-ban és 2014-ben, ennek segítségével megszűnnek likviditási nehézségeik, és önrészt tudnak biztosítani a már folyamatban lévő, illetve előkészítés alatt álló iskolafejlesztési terveik és pályázataik megvalósításához.
A közleményben annak a reményüknek is hangot adtak, hogy a kormányzati támogatás segítségével iskoláik "a lehető legjobban tudják szolgálni diákjaik teljes emberré válását és ezen keresztül a magyar közoktatást", a rendtartomány csaknem 300 és a rend több mint 400 éves hagyományának megfelelően.
A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent kormányhatározat szerint azonnali hatállyal 1,2 milliárd forintot csoportosít át a kabinet a Piarista Rend Magyar Tartománya hitelfelvételének kiváltására és beruházás befejezésére a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.
Az átcsoportosításért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felel, az elszámolásért és a fel nem használt rész visszafizetéséért pedig - december 15-i határidővel - Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.
Az Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte határozat arról is rendelkezik, hogy a két tárcavezetőnek a jövő évi, majd a 2014-es központi költségvetés tervezésekor szintén gondoskodnia kell a piarista rend hitelkiváltásához és beruházásának befejezéséhez szükséges évenkénti 1,2 milliárd forintnyi támogatás biztosításáról.
-------------------------------------------------------------------------------------
A rend lelkiségének és pedagógiájának további fontos elemei: (Hiányos, a teljes lista a Wikipédián olvasható)

Címkék: , , , ,