Galilei bűne: “az átváltozást” nem hiszem.

 
Újabb dokumentumok kerültek elő a Vatikán archívumából, amelyek azt bizonyítják, hogy 1628-ban Galileo Galileit nem csillagászati felfedezése miatt kezdte üldözni az inkvizíció. William R. Sheaprofesszor, a párizsi természettörténeti akadémia elnöke szerint a csillagászt azzal, vádolták Képtalálat a következőre: „galilei”meg, hogy veszélyt jelent a hitre.
Firenzében egy Galileinek szentelt kollokviumon jelentette be William R. Shea professzor, a párizsi természettörténeti akadémia elnöke az ezzel kapcsolatos, eddig ismeretlen dokumentum felfedezését. Mairano Artigas spanyol filozófus a vatikáni archívumban, a tiltott könyvek jegyzékének lapjai között bukkant rá egy kettőbe hajtott papírra, amelyre a Szent Hivatal egy anonim alkalmazottja fogalmazott meg egy vádiratot. Ez azzal vádolja a tudóst, hogy "kételkedik az Eukarisztiában". A bizonyíték az 1623-ban írt Értekező második kötetében van megfogalmazva - szól az írás - és egyértelműen kiderül belőle, hogy szerzője, Galileo Galilei egyetért az atomista elmélettel és tagadja, hogy a kenyér és bor Krisztus testévé változhat. 
(képek a Wikipédiából)
William R. Shea, aki Artigasszal együtt tanulmányozta a dokumentumot, elmondta, hogy a szövegéből is megtudható: a vádat megvitatta az inkvizítorok kollégiuma, majd Francesco Barberini bíboros, VIII. Orbán pápa unokaöccse véleményezése alapján archiválták. A dolog érdekessége, hogy Galilei az Értekezőt éppen VIII. Orbánnak ajánlotta. A pápa ugyanis nyílt, felvilágosult szellemű vitapartnere volt az 1633-as perek előtt. Ellenmondásnak tűnhet - magyarázta Shea professzor - hogy a szentségtörésnek számító nézete miatt nem érte vád Galileit, viszont elmélete az égitestek mozgásáról alapja lett üldöztetésének. Nézete szerint a tudóst azért nem üldözték az Eukarisztiával kapcsolatos gondolatai miatt, mert nem volt sem filozófus, sem teológus, szavainak e témában nem lehetett súlya.

Viszont a Nap és a Föld viszonyáról szóló elmélet azt a tekintélyelvet tépázta meg, amire a középkori politikai és társadalmi rend alapult, és amelynek az egyház egyik tartópillére volt. A Szent Hivatal megértette, milyen destabilizáló hatása lehetne "az égi forradalomnak".
(gnl)
Forrás: http://irisz.sulinet.hu/panorama/nagyvilag/galilei.htm


Az IMSS  kép forrása: http://www.jgytf.u-szeged.hu/tanszek/matematika/speckoll/2001/galilei/








Címkék: